My way

Anderhalf jaar heb ik braaf aan één manuscript tegelijk gewerkt. In totaal ben ik in die periode wel met drie verschillende verhalen bezig geweest (twee herschrijfrondes voor twee uitgevers en ‘María’), maar altijd na elkaar. (Dit in tegenstelling tot mijn andere schrijfjaren. Dan werkte ik aan twee, soms wel drie manuscripten tegelijk.)

Maar het voelde niet goed. Ik wrong mezelf in een keurslijf, deed iets omdat anderen dat ook doen en het dus wel goed zal zijn. Ik werd er onrustig van en het ontbrak me meer en meer aan focus.

Vorige week werd ik kriegel van het ‘zo hoort het’ idee. Wie bepaalt hoe ik schrijf, wat voor mij het beste werkt? Juist.
Dus vanaf nu werk ik weer aan twee manuscripten tegelijk. ‘María’ en ‘Bloem‘. Een prima combinatie want met ‘María’ zit ik in de laatste herschrijfronde voordat het manuscript naar een proeflezer gaat en ‘Bloem’ zit in de opstartfase.

In plaats van een week zitten tobben over een bepaald stukje in een verhaal, kan ik het nu opzij leggen en verder met het andere verhaal. De personages wonen in mij, zijn er altijd. Ik hoef ze maar op te roepen en ze spreken. Dus bang voor verwarring ben ik niet. Het mooie is dat in mijn onderbewustzijn de verhalen doorgaan. Het kan dus gebeuren dat ik opeens een geweldig idee krijg en verder kan met het verhaal dat opzij geparkeerd stond.

Ik voel me enorm opeglucht door deze beslissing. Vanaf nu doe ik het weer helemaal op mijn manier.

4 gedachtes over “My way

  1. Met meer focus werken omdat je aan meerdere verhalen tegelijk schrijft 🙂 lol. Maar als dat voor jou werkt, ben ik blij dat je dat hebt ontdekt. Geniet ervan!

    • Haha, klinkt lekker tegenstrijdig, hè? 😉 Toch werkt het bij mij zo. Als ik aan één verhaal werk, is het een drukke chaos in mijn hoofd, met verhalen die moeten wachten, maar zich wel regelmatig roeren. Bovendien kan ik dan eindeloos blijven steken bij een zin, een alinea, niet verder komen. Terwijl als ik het laat liggen en even met verhaal 2 verder ga, ik vrijwel zonder moeite daarna weer verder kan met verhaal 1. En ach, ik ben wel vaker niet te snappen. 😉 Voelt wel als een bevrijding dat ik van mezelf gewoon weer mezelf mag zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s