De laatste loodjes…

De laatste loodjes wegen het zwaarst. En dat blijkt maar weer eens.
Ik ben (ja, nog steeds) bezig met het nakijken van ‘Zinloze vrouw’. Alle stomme foutjes moeten eruit.  Zo bleek er een zwangerschap in te zitten die maar liefst 11 maanden duurde! En het was amper september in mijn verhaal toen de personages het al ijzig koud hadden en de houtkachel volop brandde. Ook kom ik nog enkele stomme taalfoutjes tegen.

Als ik het manuscript op die manier, met rode pen, helemaal doorgenomen heb, neem ik een diepe hap lucht, zet me braaf achter de computer en ga voor de twaalfhonderdste keer aan een pittige (hopelijk echt de laatste!) herschrijfronde beginnen. Ik moet nog wat tussenstukjes schrijven, personages en gebeurtenissen soms iets eerder introduceren en de fouten herstellen.

Hoe leuk ik herschrijven ook vind, hoe goed ik het verhaal ook vind, heel eerlijk gezegd kan ik niet wachten tot het écht af is (voor zover een verhaal ooit echt af is, maar op een gegeven moment moet je het loslaten, voordat je het kapot schrijft). Nog eerlijker: ik heb er niet zo veel zin meer in! Nog een keer het hele verhaal zin voor zin, maar eigenlijk ook woord voor woord nalezen, kijken of alles klopt, stukken ertussen frotten, die dan wel meer met de rest van het verhaal een geheel moeten vormen.  Wat ik ook lastig vind is dat in deze fase van schrijven mijn personages grotendeels zwijgen. Waar ze eerst nog de oren van mijn hoofd kletsten en ik zelden alleen douchte, zijn ze stil en moet ik het zelf uitzoeken. Ergens wel logisch, zij hebben het verhaal al verteld, het enige dat ik nog moet doen is zorgen dat het taalkundig gezien goed overkomt. Maar het voelt kaal. Ik mis ze.

Maar goed, ik weet waar ik het voor doe, want waar ik wel heel veel zin in heb, is om dit verhaal eindelijk de wereld in te sturen, te delen met de lezers, gespannen nagels te bijten in afwachting van de eerste reacties.

Zo, met het schrijven van dit blog heb ik mijn uitstelgedrag voor vandaag weer gehad. Nu maar even vol er tegenaan, zodat ik binnenkort kan melden dat het manuscript AF is! Een verhaal dat uiteindelijk het beste is dat ik ooit geschreven heb en waar ik trots op ben.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s