Herschrijven Esmee

Een paar maanden geleden was de eerste versie van ‘Esmee’ af. Holadiée, joechei, victoria! Maar het was natuurlijk slechts de eerste versie (nog een stuk of tien te gaan… Alhoewel, dit keer misschien wat minder). Ik besloot ‘Esmee’ te laten liggen tot na de zomervakantie en daarna met frisse, heldere blik aan de eerste herschrijfronde te beginnen. Ondertussen kon ik dan een groot deel van de eerste versie van ‘Droog’ neerzetten. Zo geschiedde. De eerste 23830 woorden van ‘Droog‘ staan! Het verloop van het verhaal ken ik, de personages gaan meer en meer leven. Ik weet wat ik anders moet aanpakken. Ik ben tevreden.

Morgen is de zomervakantie voorbij en dan gaat het grote werk aan ‘Esmee’ beginnen.
Herschrijven is in sommige opzichten makkelijker dan de eerste versie (je kent het verhaal, de personages, de ontwikkelingen) en in andere opzichten een stuk lastiger. Het begint er voor mij mee met het op een rijtje zetten van de feedbackpunten die ik kreeg van een superproeflezer. Ik moet een aantal personages nog iets verder uitwerken, bekijken welke stukken naar voren gehaald moeten worden, of juist opzij geschoven. Wat kan er geschrapt, waar moet ik juist nog wat uitbreiden. Wat moet ik anders schrijven. Heb ik de juiste woorden gebruikt? Komen de stukken over zoals ik ze bedoeld heb?

Mijn absolute topmanuscript is nog steeds ‘Zinloze vrouw’. Hoe leuk ik mijn andere verhalen ook vind, hoe tevreden ik over andere manuscripten ook ben, ‘Zinloze vrouw’ is het helemaal! En natuurlijk moet ‘Esmee’ dat manuscript gaan overtreffen. Hoewel er al zeker hele goede stukken in zitten, moet de rest opgekrikt worden naar een hoger niveau. Dat wordt hard werken. Het zal me bloed, zweet en tranen kosten. Er zullen de nodige scheldwoorden door de kamer vliegen. Ik zal tegen opgeven aan komen te zitten. Toch heb ik er veel zin in!

In de weekends blijf ik trouwens ‘Marein’ herschrijven, want dat manuscript is nu bijna af! Bijna publicabel. Nieuwsgierig naar hoofdstuk één van dat verhaal? Klikkerdeklik.

Zo, en nu eerst opzoek naar het opschrijfboekje dat ik speciaal voor de herschrijving van ‘Esmee’ gereserveerd heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s