Ken je personages…

… of niet.  Dan denk je je hoofdpersoon door en door te kennen, heeft ze toch nog een verrassing voor je in petto. Kim hield niet alleen voor haar man, maar ook voor mij iemand achter. En laat die figuur nou net voor de extra spanning zorgen die het verhaal nodig heeft.

Hoe leer jij je personages kennen? Ik maak altijd van alle karakters een biografie. Daar staat vanalles in: leeftijd, geslacht, uiterlijk, werk, hobby’s, (eigen)aardigheden, woonomgeving, etc. De hoofdlijst maak ik voordat ik ook maar een letter van het verhaal geschreven heb, maar tijdens het schrijven vul ik het regelmatig aan. Voor Kim stond er o.a.:

Magere vrouw, bleke huid, sproetjes, kastanjerood haar. Kan niet koken. Intelligent. Stort zich vol op de liefde. Veel last van angsten (door verleden). Look naturel.

En nog een heleboel meer, maar dan verklap ik te veel van het verhaal. 🙂 Goed uitgewerkte personages vind ik ontzettend belangrijk. Gelukkig is dat ook een van mijn sterke punten!
Natuurlijk ben ik de bedenker van het verhaal en de personages, maar ze zijn vaak behoorlijk eigenwijs (zie blogje).

2 gedachtes over “Ken je personages…

  1. Hoe bedenk je dat allemaal van tevoren? Ik kom daar pas achter wanneer ik aan het schrijven ben en de personages al redelijk ken. Zo’n lijstje van tevoren zegt me eigenlijk niks omdat ik hem/haar nog niet ken 😛

    • Ik wil eerst mijn personages kennen voordat ik ga schrijven. Precies andersom dus. 😉 Het is niet zo dat ik gewoon maar een lijstje maak van eigenschappen die ik leuk vind, de personages zitten eerst een poos in mijn hoofd en stukje bij beetje leer ik ze kennen. Daarna ga ik de bio’s schrijven en dan pas is het tijd voor het verhaal. Tijdens het schrijven leer ik ze beter en beter kennen en wordt de lijst steeds langer. Ook gaan ze regelmatig hun eigen gang of blijken ze dus iets achtergehouden te hebben. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s