Er was eens…

… lang, heel lang geleden…

Nee, zo begint mijn nieuwste manuscript ‘Stormvloed’ niet, maar het had gekund. De kleine 700 woorden die ik inmiddels heb staan, zijn voor een deel geel gearceerd want:

* droegen ze hun boodschappen in een tas, een mand of een zak?
* stopte hij het sieraad in zijn broekzak of hadden broeken in die tijd nog geen zakken?
* werd het woord ‘maatschappij’ al wel gebruikt in de Middeleeuwen?
* en kun je zeggen dat iemand in die tijd een bijzondere kijk op de wereld had? Want wat kreeg men zonder televisie, internet en andere moderne uitvindingen eigenlijk mee van de wereld?
* werden nieuwsberichten verspreid en welke dan en hoe?
* de woorden ‘gaaf’, ‘vet’,  en ‘heftig’ wil ik niet gebruiken, dat vind ik niet passen. Maar het verhaal moet ook niet al te bombastisch geschreven worden… het moet nog wel aantrekkelijk om te lezen zijn, het liefst voor een groot publiek. Dus zinnetjes als ‘ik houd van jou, mijn liefste’ en ‘ik wil voor altijd aan jouw zijde staan’ worden waarschijnlijk weer geschrapt.

Kort samengevat: ik kan niet lekker doorschrijven voordat ik thuis ben in de Middeleeuwen. Ik geef mezelf een jaar om me die tijd eigen te maken en mijn personages te leren kennen. Soms zal ik een ingeving noteren en woorden geel kleuren om aan te geven dat ik die nader moet bekijken. Maar ik zal voornamelijk lezen in mijn geschiedenisboeken, informatie op het web opzoeken en biografieën van mijn hoofdpersonen schrijven. Ik geniet ervan, vind het leuk om te doen maar ik vind het stiekem ook wel fijn dat ik aan twee manuscripten tegelijk werk zodat ik ook gewoon door kan schrijven, meters kan maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s